Ankara'nın havası bu son günlerde pek bi karmaşık; güneşli bir sabaha uyanıp bir anda lapa lapa yağan karı seyrederken bulabiliyorsunuz kendinizi. Bir anda bir rüzgar bir yağmur, ortalık kasıp kavruluyor, 2 saat sonra yerler kupkuru...Sususzluk belasından yağışın bol olmasına seviniyoruz elbette...Neyse bu hafta sonu Ankara'nın karmaşası da son bulacak inşallah...Ankaralı günü birlik ışıklı günlere kanmayacak, o ışığın şalteri indiğinde etrafın karanlığa gömüleceğinin bilinciyle yüzünü gerçek aydınlığa, güneşin ışınlarına gönecek...
Hala içimizin ısınmasına ihtiyaç varken bir kış çorbası tarifi vermek istedim.Aslında besleyici değeri yüksek, farklı yörelerde farklı çeşitleri yapılan bu yoğurt çorbasının benzerini bazı yörelerde soğuk olarak tüketiyorlar . Ben kendimce bazı eklemeler, değişiklikler yaparak böyle bir çorba hazırladım ve kesinlikle tavsiye ediyorum.
Tarifteki mandalina evde limonun bulunmadığı bir gün, bir Sibel klasiği olarak "evde ne var? içine başka ne katsam?" şeklinde ortaya çıktı:-))) Limondan çok daha hoş bir tat verdiğini söyleyebilirim.
Malzemeler;
½ su bardağı haşlanmış nohut
3 yemek kaşığı haşlanmış yarma
2 yemek kaşığı un
1 yumurta sarısı
1 mandalina ( dilerseniz yarım limon da kullanabilirsiniz)
2 yemek kaşığı pirinç
5 yemek kaşığı yoğurt (tepeleme dolu)
Nane
2 yemek kaşığı tereyağ
tuz
Porselen bir kasede yumurta sarısı, un ve 1 mandalinanın suyu ile çırpılır, yoğurt ilave edilir ve karışım boza kıvamına getirilir. Diğer tarafta tencereye 1 lt. kaynar su konur, pirinçler haşlanır. Haşlanan pirinçlere yoğurtlu karışım azar azar ve hızlı karıştırılarak ilave edilir. Ayrı bir kapta haşlanmış olan nohut ve yarma da ilave edildikten sonra 10 dak. daha kaynatılır. Çorba ocaktan alınmadan önce tereyağında nane kızdırılarak üzerine dökülür ve karıştırılır.
Afiyet olsun.
13 yorum:
Sibelcim mandalina çok ilginç geldi
ama görüntü süper ellerine sağlık kocaman sevgiler...
Hatırladım ben bu çorbanın hikayesini :) Yoğurt ve limonun pardon mandalinanın ilginç birlikteliği...
Ellerine sağlık Sibel'ciğim öpüyorum...
Canım mandalina çok ilginç ama denemek lazım mutlaka ellerine sağlık.
Sevgiler,
Evren
Sibel'ciğim,
Çorbanın güzelliği bir yana ben Ankara'nın geleceği için yazdıklarını sevdim.
Büyük bir stresle bekliyoruz; güzel dileklerine katılıyorum "inşallah" diyorum...
Gerçekten de Sibel klasiği olmuş. Merak ettim bak şimdi tadını. Mesafeler yakın artık gelirim içmeye:)) Ellerine sağlık.
Hem de ne güzel yazmışsın.
Benim bu sıralarda yorgunluktan malum hiç yazasım yok, ama öyle güzel ki yaklaşımın çok etkilendim.
Yaa biz gerçekten arayı kısa mı tutsak acaba?
Öpüyorum Sibel'ciğim.
ellerine sağlık;deneyeceğim mutlaka
Ellerine sağlık Sibelciğim.Farklı bir lezzet olmuş.Mutlu haftasonları diliyorum.
İnşallah dileğin gerçek olur blogşörüm benim.
Çorbaya hiç hayır demem doğrusu ellerine sağlık harika bir çorba olmuş.
Sevgiler öptüm..
ne güzel yaa olağanın dışına çıkmak her zaman heyecan verir eline aldığında damağında tad hissettiğinde mutlu eder işte öyle bir tarif buda.
Cok degisik geldi ,mandalinali bende denemem lazim,nefis görünüyor canim.Ellerine saglik.Bana yalanci kestane sekerinin tadini sormusun.Ben sahsen kestane sekerini hic yemedim ,tam olarak bilemicem benzedigini.Ama tadi un helvasina benziyor.Zaten tadanlar önce helva saniyorlar.Cok nefis oluyor.SAna kocaman sevgilerimi gönderiyorum canim,iyi pazarlar:)
bende yapıyorum ama mandalinalı ilk defa duydum.eminim güzel oluyordur..ellerine sağlık arkadaşım..sevgiler.
Sibelciğim,
İçim ısındı vallahi. Ellerine sağlık. Yoğurt çorbasını çok severim, mandalinalı hiç denememiştim. Kesinlikle denemeli. :)
Çok öpüyorum.
Sevgiler :)
Mandalinalı mı? Tadını merak ettim şimdi bende bu çorbayı yaptığım da deneyeceğim...
Sevgiler...
Yorum Gönder