Ben cupcake demekten hoşlanmıyorum...Zaten dilimize girmiş bir sürü yabancı kelime var, onlardan kurtulmak gerekirken yenilerini eklemeye hiç gerek yok. Topkek hatta kağıtlı kek bile dense olur, yeter ki Türkçe olsun...Arada farkında olmadan ben de kullandıysam özür dilerim, dilime biber süreceğim (elime de mi sürsem...)
Çocukluğumda pastanelerde uzun, kağıtlı mini kekler satılırdı, muzu soyar gibi kağıdını soyar yerdik. O zamanlar o keklerin adı benim için kağıtlı kekdi. Belki başka şekilde adlandırılıyordu ama benim çocuk düşüncemde kağıtlı kek...
Ne güzel adlandırır çocuklar, en yalın en anlaşılır haliyle. Mesela, ikizlerim küçüklüklerinden beri (aman sanki şimdi pek büyükler de...)dışarda yemek yemek istediklerinde "yemekçiye gidelim" derler. Hala kullanıyorlar yemekçi kelimesini...Ne kadar net, anlamlı bir ifade şekli...
Geçenlerde bir arkadaşımla konuşurken onun çocuğunun da aynı kelimeyi kullandığını öğrendim...Çocuklar ortak paydada buluşmayı büyüklerden iyi beceriyorlar. Galiba büyüdükçe herşeyi bozuyoruz, biz olmaktan uzaklaşıp keklerimiz gibi kalıpların içine giriveriyoruz (bu lafı da keke bağladım ya, helal olsun...) Çocukça bir özgürlükle aklımızdakini değil söylenmesi gerekeni söylüyoruz... Ve malesef bu arada farkında olmadan güzel Türkçemizden de uzaklaşıyoruz. Halbuki millet olmanın, biz diyebilmenin temeli değil midir dil...Dilimizi kaybedersek nasıl biz oluruz...Ancak biraz ondan biraz bundan oluruz (benim kek gibi...bu durum keke yakışıyor ama insana yakışmıyor), ama BİZ olamayız.
Çoğumuz (ki bu çoğunluğa malesef ben de dahilim) yazışmalarda kestirme olsun diye ok. kullanıyoruz...Virüs gibi birşey bu bozuk konuşma şekli... Biri güzel bir Türkçeyle konuşsa etkilenip onun kelimelerini kapmayız da, "oha falan oldum yani" gibi laflara balıklama atlarız...
Sıfata önad, zamire adıl dedirtmeden önce save ettim yerine kaydettim, okey yerine tamam demeyi öğretelim çocuklarımıza... (yeni moda bu, benim çocukluğumda sıfat sıfattı, zamir de zamir, yok o zaman da vardı bu kelimeler diyorsanız, ya ben o kısmı atlamışım ya da çocukluk dönemlerimiz denk gelmiyor)
Amacım öğüt vermek değildi elbette ama arada bazı şeylerin hatırlanmasındave hatırlatılmasında fayda var diye düşünüyorum...
Çocuklardan bahsettiğim kısmı da geçtim bakalım nasıl bağlayacağım lafı keklere...İyisi mi direk geçiş yapayım:-)))
Efendim, bu topkekler dün çocuklar için yapıldı...Okul çıkışı yüzme kursuna gidiyorlar ve arada kalan zamanda tost most, ıvır zıvır atıştırıyorlardı... Ne zamandır bişeyler hazırlayayım diye düşünüyordum ama Salı günü eve geç gelindiğinden (jimnastik antremanı yüzünden...hayatımız kurs oldu...bu yüzden denemek istediğim tarifler hep erteleniyor, hemen de konudan kaydım, ne dertliymişim meğer...) sadece düşünme aşamasında kalmıştım. Önceki gece yatmadan malzemeleri hazırladım, ki sabah kalkınca ondan bundan karıştırıp evden çıkmadan keki pişireyim... Unu bile eleyip hazırlamışım da kabartmatozu var mı diye bakmamışım... Yapmaya başladıktan sonra geri de dönemedim... Allahtan karbonat vardı da biraz karbonat biraz soda yardımıyla olayı kurtardım...
Gözüme takılanı kattım keke, bu yüzden adı yok yok topkek, hiç de fena olmadı.. hatta en acımasız eleştirmenler olan çocuklar ( benimkiler ve saz arkadaşları...) beğendiğine göre fena olmadı değil, güzel oldu diyebilirim :-)))
Lafı uzattım ve bayılttım biliyorum, tamaaamm kızmayın... tarife geçiyorum...
Malzemeler:
- 3,5 bardak un (elenmiş)
- 3 yumurta
- 1/2 bardak soda
- 1/2 bardak süt
- 3 kaşık labne peyniri
- 1/2 bardak sıvı yağ
- 1 bardak şeker (keki tatlı seviyorsanız şeker biraz artırılabilir)
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 1/2 bardak damla çikolata (aslında ben 1 avuç koydum sanırım yarım bardak eder:-))
- File fındık
- File badem
Sabah sabah gözüme takılanlar bu kadardı:-)))
Yapılışına gelince...Yumurtaları çırpıyoruz, şekeri ilave edip çırpmaya devam ediyoruz. Sütü, sodayı, yağı, labne peynirini, limon suyunda foşurdatılmış karbonatı ilave ediyoruz. Unu ve vanilyayı bir kaba eliyoruz. Unu da karışıma ilave ettikten sonra iyice karıştırıyoruz. Karışımın bir kısmını kağıt kalıpların içine birer kaşık birer kaşık koyuyoruz. Üzerlerine ayrı ayrı file badem ve file fındık serpiştiriyoruz. Kalanına damla çikolata ilave edip kalan kalıplara da bu karışımdan birer kaşık koyuyoruz. Önceden ısıtılmış 175 C fırında yaklaşık 25 dakika pişiriyoruz ( bu süre ve sıcaklık fırına göre değişebilir, mesela benim emektar 175 e yükseltmeden hallediyor işi :-))
Bu şekilde tam 24 adet topkek çıktı ama... işgüzar tamirciler vardır ya, tamirat sonunda "bu parça arttı" derler hani... ben de kek karışımını artırdım:-))) 24 top kekin üstüne bi de küçük boy yuvarlak kek çıkardım. Eh bu kekler pişsin diye beklerken de işe geç kaldım:-)) Neyse ki beklememe ve geç kalmama değdi...Afiyetler olsuuuun.
29 yorum:
ortağım benim
canım sibelimmmmmmmmmmmm
önce ellerine sağlık
sağlıkta şekerim 24+bir küçük kalıp????????????
bunların hepsi bir hamurdanmı çıkıo hahaahahahahahhaha
sen bundan sonra gözüne takılanları ikiye böl olmamı hahahahahaha
öptüm seni tatlımmmmmmmmmmmm
Sibel ablacim sen ne yapmisin böyle,bir sürü tarifler birde ankara bulusmasini anlatmisiiin,ayy ne güzelll yaa.Keske bende orda olsaydiiim.Süper pastalarda yayinlamisin canim benim ,hepsi icin ellerine sagli.Sana oy vermeye gidecem birazdan.Hepsi hersey harika canim,sevgiyle kal.
canım çok güzel bir görüntü hele o çatlamış hali mahvetti beni :)))ellerine sağlık
sevgiler
selam, cidden çok güzel görünüyorlar. elinize sağlık...
canım harika görünüyor içindekilere bakılırsa enfess olmuş canım ellerine saglık kocaman sevgiler
Sibel'ciğim Türkçe ile ilgili söylediğin her kelimeye katılıyorum...ben de acı biber süreceğim::)))) bazen ben de kaçırıyorum sanırım...dışarıdaki mağaza isimlerine bakınca da panik oluyorum...Türkçe isim kalmamış gibi nerdeyse...işte bozuk bir düzen..naslı düzelir???tabii ki bizler çocuklarımızı güzel eğitirsek diye düşünüyorum canım....ellerin dert görmesin nefis olmuşlar bu arada bunu da yazmadan geçmemek lazım....
sevgiler,
ilkay
Topkekler cok harika olmuslar,ne güzel de kabarmislar.Ellerine saglik canim.
Canım arkadaşım yazını keyifle okudum çocukluğumda annemin yaptığı kağıtlı kekleri kekleri hatırlattın hatta ben ve kardeşlerim kağıtlı pasta derdik:)
:))) Biliyormusun oğlumda yemekçi diyor:) beğendiği parkı olan bir yeri anlatırken hani gitmiştik ya yemekçiye işte oradaki park :)der.
Çok güzel yaaa dediğin gibi doğrusunu biliyorlar.
Çok güzel bir konuya değinmişsin gerçektende neden kendi güzel Türkçemizi kullanmıyoruz çocuklarımıza kötü örnek olmamalıyız.
Ellerine sağlık hamarat arkadaşım sabah kalkıp yaptığın keklerde süper görünüyor.
Sevgiler...
Pastayı atlamışım yaa oda nefiss hemen oy vermeye gidiyorum :)
yok yok keki nefis olmuş..ellerine sağlık. sevgiler
sibelcim bayıldım harika olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.
SİBELCİĞİM YAZDIKLARINA KATILIYORUM... BENDE ÇOK KIZIYORUM DİLİMİZE YERLEŞEN O KOMİK SÖZLERE... BİR DE BİLGİSAYAR DİLİ OLUŞTU YA ONA DA ÇOK KIZIYORUM VE ANLAMAKTA ZORLANIYORUM. MESELA KİB DİYE YAZMIŞTI KUZENİM MSN DE KONUŞURKEN O NE YA DEDİM KENDİNE İYİ BAK DEMEKMİŞ :))
TOP KEK(KAĞITLI KEK)LER TAM ENERJİ DEPOSU OLMUŞ MİNİKLERE...
ELLERİNE SAĞLIK SEVGİYLE...
aslinda evet dogru soluyorsun yaa ne cok yabanci kelimeler hayatimiza girdi ama bundan kurtulus yok gibi gencler pek seviyo öle degisik kelimeler kullanmayi.Radikal sayiliyo ya ::))
ellerine saglik cok guzel gozukuyorlar
selamlar
www.aynurdantarifler.blogspot.com
sibell ablam ya kizz bin masalahhhh tüütüü kız ne zaman ekledin bu kadar tarifi 1 hafta giremedim nete ellerine sağlık ablamyaaa valla hepsine tek tek yorum yazmak isterim malum misafirim var ancak bi fırsat bul dum byyy
cok güzel olmuslar, ellerine saglik canim ..
sicacik sevgilerimle..
Harika olmuş Sibellll
hiç dayanamam ben böle şirin keklere
sevgiyle kal
NEFİS GÖRÜNÜYORLAR CANIM. HATTA BİRİNİ ALIP YEDİM BİLE... :)) HMMM. HARİKAAA.. ELLERİNE SAĞLIK. İYİ AKŞAMLAR, NEŞELİ HAFTASONLARI DİLERİM CANIM. SEVGİLER...
Sibel'ciğim,
yorumları toptan bırakıyorum:-)))Önce pastalarına şimdi de topkeklerine.Sabah sabah çok az şey takılmış gözüne:-))24 topkek ve bir küçük pasta çıkarabilmişsin anca.Ben aç karnına mutfağa girince herhalde aynı şekilde davranırdım.Yalnız kullandığın malzemelerin hepsi de çok nefis tabii sonuçta da ortaya böyle nefis şeyler çıkıyor.Ellerine sağlık canım.Sevgiler
merhaba, sizi sitemde kahve içmeye davet ediyorum buyurmaz mısınız.
sevgiler aslı
http://asmutfak.blogcu.com
Sibel'immmm,
Topkekler enfess, içine eline ne geçerse konulan kekler her zaman daha güzel oluyor bence:))
Ellerine sağlık canikom,
Sımsıcak sevgiler...
Sibelim benim canim, ellerine emegine saglik.
Kocaman öpüyorummmmmmmmmmmm
Emos
Canım benım benım senın gıbı tatlı olmuşlar keklerın.EN SICAK SEVGILERIMI GONDERIYORUM...
canım küçükken adı kağıt kekti ben içinde üzüm var diye yemezdim bakardım anca
şimdi de kağıt kek olsun gene
ellerine sağlık canım sevgilerr
merhaba ellerinize sağlık çok güzel halleyli pastanın üzerindeki minik süsleri nereden aldığınızı öğrenebilirmiyim
Güzel yorumlarınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim...
Sevgili Nurten, o süsleri İstanbul'dan, Fermo'dan almıştım, ne yazık ki Ankara'da hiç bir yerde rastlamadım, ama internet üzerinden satış yapan bazı firmalarda da görmüştüm sanırım...
SİBEL"CİĞİM TÜRKÇE KONUSUNDA ÇOK HAKLISIN. BEN DE TÜRKÇEMİZİ BATIRAN BİR GENÇ OLARAK UTANDIM VALLA:) AMA İNAN O KADAR YERLEŞTİ Kİ HADI ŞUNU CHECK EDELİM, OK, GİBİ ŞEYLER ÇOK YERŞTİ ARTIK. HEMEN SİLKELENİP KENDİME GELECEĞİM:)
KEKLERİN NEFİS OLMUŞ ELLERİNE SAĞLIK
Sibel'ci�im,
�ok g�zel olmu� keklerin ellerine sa�l�k.
Nefis olmuş topkekler. Kek çatladıysa mutlaka güzeldir. Ellerine sağlık. Muhteşem görünüyorlar.
CANIM BEN PORSELENDEMLİK İYİ AKSAŞMLAR DİLİYORUM SANA TOP KEKİNİ ALDIK HABERİN OLA.SENİ SEVİYOUZ AEO..ÖPTM
nasibim
Yorum Gönder