31 Mart 2009 Salı

ÇİKOLATA TOPLARI (TRUFFLE)

Geçen ramazandan beri sırasını bekleyen çikolata topları cumartesi günü tekrar görücüye çıkıp da tarifleri istenince bekleyişleri sona erdi. Ankaralı blogcu arkadaşlarımla her ay düzenli toplanıyoruz ama uzun zamandır evlerde yapılan gün olayına girmemiştim. Gün fikri çok sevdiğim ve birlikte vakit geçirmekten keyif aldığım arkadaşlardan gelince hayır diyemedim. İyi ki de dememişim. Çok keyifli bir cumartesi geçirdim. Ev ziyaretlerinde hazırlanmak ev sahibine eziyet haline gelebiliyor bazen. Ne hazırlayacağına karar vermek bile ayrı bir sorun oluyor. Ben de herkesin bir şeyler yapıp getirmesini önerdim ve böylece cumartesi günü hepimiz önceden kararlaştırdığımız şeyleri hazırlayıp götürdük...Yanıldınız benim yapmamı kararlaştırdığımız şey truffle değildi:-))) Benim payıma düşen haşhaşlı çörek oldu. (Tarifine buradan bakabilirsiniz)
Çikolata toplarını güne gelecek ufaklıklara sürpriz olarak yaptım. Minicik ellerde, yeni çıkmış pirinç tanesi dişlerle çikolata toplarını kemirişlerini seyretmek gerçekten çok keyifliydi. Lezzetli ve oldukça kalabalık soframızın resmini ne yazık ki yayınlayamıyorum, zira resimleri benim makinemle çekmemiştim ve çekilenler de henüz elime ulaşmadı.... Ve bir itiraf daha; başta da söylediğim gibi bu resimler ramazanda iftar yemeğine giderken hazırladığım çikolata toplarına ait...Diğerlerini çekmeye vaktim de olmadı zaten ( onlarda hindistan cevizlisi de vardı bunda yok...hoş ne farkedecek, o da to bu da top:-))) hop hop altın toop bundan başka oyuun yoook :-P
3 gün tatil yapınca insan sapıtıp toparlanamıyor böyle:-))) Seçim sonrası okullar tatil olunca ben de mecburi izin olayına girdim... Bu arada pazar gününden sonra bizim oralarda şalter indi, artık yaz saatine geçildi ve gün ışığından faydalanıyoruz ama diğer yerlerde ve genelde değişim olmadı malesef. Ben de diyorum ki terk-i diyar edip şöyle aydınlık, bol güneşli kıyı şehirlerinden hatta kasabalarından birine mi yerleşsem...
Az kaldı tarifi yazmayı unutuyordum:-)))))
Çikolata toplarını yapmak için kurutulmuş, robottan geçirilmiş kek parçalarına ihtiyaç var. Ben şekil vermek için traşladığım pandispanyaları, artan kek dilimlerini (bazen özellikle bir kaç dilimi ayırıyorum) açıkta bırakıp kurumalarını sağlıyorum. Sonra da bunları robottan geçirip un haline getiriyorum, bu şekilde buzdolabı poşetine koyarak buzlukta uzun süre saklayabilir, lazım olduğunda çözülme sorunu olmadan hemen kullanabilirsiniz.
Malzemeler;
200 ml süt kreması
120 gr. sütlü çikolata
80 gr. bitter çikolata
2,5 su bardağı robottan geçirilip un haline getirilmiş kek
üzeri için, kakao, file badem, fındık, hindistan cevizi veya dekor şekeri
Kremayı kaynatmadan ısıtıyoruz. Ufak parçalara ayırdığımız çikolataların üzerine sıcak kremayı döküyoruz.Ara ara karıştırarak çikolatayı eritiyoruz. İçine robottan geçirilmiş kek parçalarını da ilave edip karıştırıyoruz. 1 saat kadar dolapta beklettikten sonra ceviz büyüklüğünde toplar yuvarlayıp isteğe göre hindistancevizi, kakao, fındık vs. buluyoruz, afiyetle birer ikişer götürüyoruz...
Afiyetler olsuuun.

14 yorum:

saniyesultan dedi ki...

çok teşekkür ederim. truflarda çok güzel gözüküyor,ellerinize sağlık.

SICAK PAYLAŞIMLAR AYSEL dedi ki...

Sibelciğim ellerine sağlık çok güzeller... Geçen yıl bende eski işyeri arkadaşlarımla olan günümüzde yapmıştım trufflardan... En çok da bizim minikler yemişti... Öpüyorum seni sevgiler...

Hülya dedi ki...

Sibel'ciğim,
Ellerine sağlık çikolatalı toplar çok güzel oluyor gerçekten.
Ben günleri seviyorum,ev sahibi için biraz yorucu oluyor ama...bizde de bu yıl herkes bir şey getiriyor ve evsahibi daha az yoruluyor.
Gelecek sezon biz de denesek mi ?
Sevgiler

harosa dedi ki...

harika görünüyor canım ellerine sağlık

Eda dedi ki...

Mmmm çok güzeller, elerine sağlık canım, minik dişliler ağızlarının tadını bilirler :)

zerrin -misss dedi ki...

sibelciğim, ben bayılıyorum truflara. yapmam pek tehlikeli. :) 1-2 1-2 götürüyorum :))

ellerine sağlık olsun

sıcacık sevgiler.

Asiye dedi ki...

oooo sibelcim, truflar harika görünüyor. Aman kilolara dikkat :)))

Patatesler ise, 250 derece turbo ayarda yaptım canım. Yıkayarak öylece atıyorum fırına. Çoğu kişi aliminyum folyoya sarıyormuş, bu ayarda asla gerek yok folyoya. Aliminyum folyo ısı ile buluşunca kansorejen içeriyor. Susuz olduğu için tepsi yanmasın aman dikkat, tepsiye koyma, fırının tel ızgarasına koyuyorum ben. 1 saate yakın sürede oluyor, kabukları ise asla yanmıyor, garanti veriyorum :))
Sevgiler canım..

PASTURKEY dedi ki...

alabilirmiyim 1 tanecik.çok güzel sunuş yapmışsın.yememek için kör olmak gerek.sevgiler

rümeysaninrüyasi dedi ki...

BILIYORSUN HER GÖKKUŞAĞıNıN BITTIĞI YERDE BIR HAZINE SAKLANıRMıŞ. GÖKUŞAĞıNı TAKIP ETTIM ......... beni buraya getirdi sevgilerimi bırakmam için

rümeysaninrüyasi dedi ki...

BILIYORSUN HER GÖKKUŞAĞıNıN BITTIĞI YERDE BIR HAZINE SAKLANıRMıŞ. GÖKUŞAĞıNı TAKIP ETTIM ......... beni buraya getirdi sevgilerimi bırakmam için

bahar dedi ki...

Merhabalar, “hediyeleşmek” üzerine güzel bir etkinliğimiz var. Sizin de katılmanızı arzu ederim, ayrıntılar sayfamda. Sevgiler.

bahar dedi ki...

Sibel'ciğim katılımın için çok teşekkür ederim. Bilgilerin imha edilmiştir :)) sevgilerimle.

gülru dedi ki...

SİBEL'CİĞİM TEŞEKKÜRLER :)) BEN DE MİKRODALGANIN İÇİNDE KURUYUP KALMIŞ KEKİ NE YAPACAĞIMI DÜŞÜNÜYORDUM :((
TARİFİNİ DENEYECEĞİM :))

Adsız dedi ki...

Merhaba benim adım Nilay, az önce bu tarife göre çikolata toplarını yaptım. Üzerlerine renkli gıda boyalarıyla süsledim ve harfler yaptım :) Tadı da harika oldu. Sabah ofise götürünce arkadaşlarımında yorumlarının çok iyi olacağını düşünüyorum. Teşekkürler...

instagram hesabım: @serzincan

Related Posts with Thumbnails