2 Eylül 2008 Salı

HAŞHAŞLI ÇÖREK


Tatil dönüşü bir rehavetle işe başlar ya insan, hani sanki tatil devam ediyormuş gibi...Dakka bir gol bir burnunuzda bitiverir sizi bekleyen işler ve ilk günden tatilin o güzelim rehaveti yerini koşturmacaya terk ediverir, bayram seyran dinlemez toplantılar...

Hal böyle olunca ben de ne Zafer Bayramımızı kutlayacak ne de hayırlı ramazanlar dileyecek iki satır yazmaya fırsat bulamadım:-((

Fedakar ve inançlı bir milletin kahraman ordusuyla omuz omuza bizlere armağan ettiği şanlı Zafer Bayramımız kutlu olsun.
Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır,
Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır...
Dilerim bu bayram sadece tatil günü ve bir dizi kutlama için yolların kapatılması olarak görülmeden her sene hakettiği saygıyı görür ve çocuklarımız bu bilinçle büyürler. Zira bu sene beni çok üzen bu tarz yorumlarla karşılaştım malesef...

İkinci olarak herkese hayırlı ramazanlar dileyerek tarife geçmeden önce, önceki yazımda bahsettiğim, beni mutlu eden gelişmeye sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bazı arkadaşlarımın tahmin yürüttüğü gibi kendi Cafe'me kavuşmadım henüz. Bunun için sanırım biraz uzun bir zamana ihtiyacım var:-(( Ama elde etmek için önce istemek lazım, değil mi?...

Evet, kendi Cafeme kavuşamadım ama kendi tariflerimi gönderebileceğim, yazı yazacağım bir köşem var artık...

Bir kaç ay önce yerel bir gazeteden yemek köşesini hazırlamam için bir teklif gelmişti. Ben de kabul ettim, tariflerimin farklı bir yoldan daha fazla kişiye ulaşacak olması fikri beni heyecanlandırdı. Ve geçen haftaki sayıda ilk kez tariflerim yayımlanmaya başladı ve ben de yazarlar sütununda yerimi almış oldum:-)) Gazeteye buraya tıklayarak gözatabilirsiniz.

Sizlerin de paylaşmak istediği, özellikle yöresel tarifleriniz varsa serzincan@gmail.com adresinden bana ulaştırabilirsiniz.

Haşhaşlı çörek tarifi gazeteye gönderdiğim ilk tarifti. Konyadan gelen haşhaş ezmesiyle yapıldığı için torpil yapıp ilk bu tarifi gönderdim:-)) Yapılışına gelince;

Hamuru mercimekli poğaçada kullandığım hamurun aynısı;
  • 2 yumurta (birinin sarısı üzerine)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 paket kuru maya50 gr. Margarin (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 3 su bardağı un ( unu azar azar eklemek lazım yumuşak ele yapışmayan bir hamur olmalı, duruma göre un miktarı ayarlanmalı)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı şeker

İç için;

  • Haşhaş ezmesi
  • 1 yemek kaşığı tereyağ

Hamur için tüm malzemeler karıştırılarak ele yapışmayan esnek ve yumuşak bir hamur hazırlıyoruz.

Haşhaş ezmesini 1 kaşık kadar tereyağda 1-2 dakika kavuruyoruz, ılımaya bırakılıp hamurumuzu 2-3 mm. kalınlığında açıyoruz. Haşhaş ezmesini hamura reçel sürer gibi sürüyoruz. Hamuru rulo şeklinde kıvırıp parmak kalınlığında dilimliyoruz. Dairesel dilimleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz ve üstüne yumurta sarısı sürüyoruz. 175 C lik fırında üzeri kızarana kadar (yaklaşık 15 dak.) pişiriyoruz. Afiyet olsun.

13 yorum:

SOFRAOZLEMİ dedi ki...

sizin adınıza çok sevindim tebrik ederim..

haşhaşlı çöreğe bayılırım..ama hala haşhaşı nerde bulabileceğim konusunda fikrim yok..hep uzak memleketlerden gelmesi gerek:(

ellerinize sağlık harika bir görüntü..

hayırlı ramazanlar..

fatmakökdilgökçe dedi ki...

canımm.umuyorum ki bir gun cafe ne de kavusacaksın...dedigin gibi öncelikle istemek lazım degil mi...gazete deki köşen için de tebrik ederim. selamlar...

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Sevgili Sibel çok güzel birşey bu tebrik ederim,inşallah dilediğin gibi olur da cafeni de en kısa zamanda açarsın,işlerinde kolaylıklar.Hayırlı Ramazanlar ve güzel iftarlar dilerim.sevgilerimle...

Yaren dedi ki...

Ne güzel cok sevindim senin adina,insal cafenide acarsin.Hayal etmek basarmanin yarisidir bence. Bizlere o müjdeyide veririsin bir gün:))Hashasli cörekte nefis görünüyor canim,ellerine saglik.Sevgiyle kal:)

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Sibelciğim çok sevindim. Hayırlı olsun canım...

Bunın bir başlangıç olmasını diliyorum... Daha büyük gazetelerde daha çok insana sesini duyurabilmen dileğiyle...

Haşhaşlı çöreğe bayıldım... Ellerine sağlık...

Sevgiyle...

Betül İnce dedi ki...

Sibel'ciğim,

Haberi bekliyorduk zaten. Kutluyorum, ve devamının da çok istediğin gibi gelmesini diliyorum.

En kısa zamanda görüşmek üzere. Öpüyorum.

Adsız dedi ki...

SELAM CANIM. BEN GELDİİİMM... HAYIRLI RAMAZANLAR, BEREKETLİ SOFRALAR DİLİYORUM. ÇÖREKLERDEN DE SAHURLUK ALDIM. :) ELLERİNE SAĞLIK. SEVGİLER CANIM...

Hülya dedi ki...

Sibel'ciğim,
Çok sevindim,hayallerinin de gerçekleşmesini İSTİYORUM.
Sevgi ile kal

Bir Dilim Düş dedi ki...

Canım benim gazete köşen hayırlı olsun tatlım, çörek de harika görünüyor bu arada ellerine sağlık. Cafe konusuna gelince de uarım bir gün gerçekleşir.

Sevgiler,
Evren

Neşeli Sesler dedi ki...

Canım süper bir haber bu:)
Harika bişey senin için. İşte bak sesin duyuldu kim tutar seni artık:)))

MMO dedi ki...

Sibelciğim,
Demek yazmaya başladın! Çok sevindim arkadaşım! :)
Ramazan da geldiğine göre, bir iftar yapsak mı diyorum. :))
Bu arada haşhaşlı çörekler de harika görünüyor. Ellerine sağlık canım benim.
Görüşmek üzere..
Kendine iyi bak Sibelcim. :)

Unknown dedi ki...

Sibel cim gazete köşen hayırlı olsun hemen sayfaya girip baktım süper sevgiler ve kolaylıklar pelin ve bartu'yu öp benim için

Adsız dedi ki...

SELAM CANIM. SAĞLIKLI, HUZURLU VE BEREKETLİ BİR GÜN DİLİYORUM. SEVGİLER....

instagram hesabım: @serzincan

Related Posts with Thumbnails