6 Aralık 2009 Pazar

EV BAKLAVASI


Yeni bir haftada merhaba...Öncelikle herkesin yoğunluktan kutlayamadığım bayramını kutluyorum. Bu bayram gerçekten oldukça yoğun geçti benim için...O yoğunluğun arasına uzun zamandır denemeyi istediğim baklavayı da sıkıştırmayı ihmal etmedim:-) Evet, hayatımda ilk kez baklava açtım, üstelik öncesinde ne açanı seyretmişliğim vardı ne de tarifini bilmişliğim... Bayramdan hemen önce Sinangilden bir paket dolusu malzeme geldi. Sinangil'den gelen deneme paketinde neler yoktu ki; ekmek unları, mantı unu, çeşit çeşit aromalı kekunları, kabartma tozu, vanilya, baklavalık un... Teşekkürler Sinangil...Hepsi bir yana önce baklavalık unu denemeye giriştim, ardından da limon aromalı kek yaptım, süper oldu, ama bayram telaşından fotoğraf çekmeyi unuttum...

Baklavam da çok güzel oldu ve bayramda bayağı beğeni topladı, ama dilimler biraz büyük olmuş:-)))Baklavalık un paketi üzerinde ayrıntılı tarifi var ama arşivde yer alması açısından ben tekrar yazıyorum...
Malzemeler:

Şerbeti:
5 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
yarım limon suyu
Hamuru:
4 su bardağı Sinangil Baklavalık Un
1 su bardağı süt (oda sıcaklığında)
1 paket Sinangil hamur kabartma tozu
100 gr. eritilmiş tereyağ
1 yumurta
İçi: 250 gr. dövülmüş ceviz
Ayrıca hamuru açmak için buğday nişastası ve üzerine dökmek için 150 gr. tereyağ.

Hazırlanışı:

Hamur malzemeleri ile poğaça hamuru kıvamında yumuşak bir hamur yapılır ve hamur 15-20 dakika dinlendirilir. Dinlenmiş hamur 3 eşit parçaya ayrılır.. Her parçadan 16-18 adet cevizden küçük parçalar koparılır. Koparılan parçalara ceviz şekli verilir. Şekil verilen her küçük beze merdane ile bir yemek tabağı büyüklüğünde açılır. Aralarına bolca nişasta serpilerek 16-18 parça üst üste konulur. En üsttekine nişasta serpilmez. Böylece 16'lı (veya 18'li) 3 grup elde edilir.

Yuvarlak bir fırın tepsisi yağlanır. 16'lı bir grup alınıp, merdane ile tepsinin genişliğinde açılır. Tepsiye serilip üstüne ceviz içinin yarısı serpilir. İkinci grupta açılıp üzerine serilir. Kalan cevizler de bunun üzerine serpilir. Son grup da açılıp en üste serilir.

Tepsideki yufkalar baklava dilimi şeklinde dilimlenir. Üzerine 150 gr. kızgın tereyağ gezdirilir. 200 C fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkan baklava soğumaya bırakılır. Şerbet ılık baklava soğukken şerbet tepsinin üzerine gezdirilir. 4-5 saat sonra servis yapılır.

Afiyet olsuuunn...

10 yorum:

  1. Sibelciğim ilk olmasına rağmen çok başarılı görünüyor, artıl siparişlerine baklavayı da eklersin :) Ellerine sağlık şekercim... Öpüyorum...

    YanıtlaSil
  2. Sibelciğim nice bayramlara.ellerine sağlık.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. valla çok lezzetliydi;ellerine sağlık tekrar.ama bir dahaki sefere dilimler "öksüz doyuran" olmasın lütfen :)

    YanıtlaSil
  4. Sibel nazar edicem seni hakkaten ona göre:)

    YanıtlaSil
  5. bayramdada baklavasız olmuyor değilmi?
    harika olmuş canım

    YanıtlaSil
  6. Baklava da hımmm...
    Sibel'ciğim, ellerine sağlık senin elinden hiçbir şey kurtulmayacak artık.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Aman da aman ne güzel bir baklava süper pastacıdan.
    Keşke bayramda görüşseymişiz Zübeyde'ciğim, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Pastalar süper ellerinize sağlık.Sevgilerrrr.

    YanıtlaSil
  9. Zübüşşşşşşşş hadi yıl bitiyor neredeyse.....

    YanıtlaSil
  10. ev baklavası çok güzel olmuş,ama şu an kızım sayfadaki apsie daisy ve tobilibu ile ilgileniyor:))pasta harika olmuş,ellerine sağlık,bende beklerim,sevgiler..

    YanıtlaSil