Bir etkinlik haberi ile pastalara küçük bir ara... Gerçi etkinlikten bahsetmek için bile geç kaldım ya neyse... Geçtiğimiz pazar günü, yani 10 Ekim'de Limak Ambassadore Otel'de bir workshop düzenlendi. Etkinliğe Mutfaktaki Cadı Gabriella Olaru konuk oldu...Ankara'da bu tarz etkinlikler çok sık olmadığından blog yazarı arkadaşlarımla sevindirik olup olaya balıklama daldık...Patisserie Chef Nezih Coşkun ve Executive Chef Ali Rıza Doğan eşliğinde 4 farklı tarif yaptık, daha doğrusu bazı katılımcılar ve şefler yaptı birçok arkadaşımla birlikte ben de yakamda "Chef Sibel" yazılı etiketimle yapılanları seyredip sorada bi güzel tatlarına baktım...En çok Krem Brule'yi beğendim ...
Başta etkinliğe katılmamızı sağlayan sevgili Başak ( Başak Temel -İKON) ve Gabriella olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürler... İşte 4 farklı lezzet ve 4 farklı tarif;
ILIK ÇİKOLATALI KEK:
Malzemeler;
- Buğday unu 80 gr.
- Toz şeker 100 gr.
- Yumurta sarısı 5 adet
- Yumurta 5 adet
- Tereyağ 250 gr.
- Bitter kuvertür 250 gr.
- Kakao 25 gr. (kalıplar için)
- Buğday unu 40 gr. (kalıplar için)
Yapılışı;
Tereyağı kısık ateşte çikolata ilave edilerek eritilir. Yumurta sarısı ve bütün yumurtalar bir mayanoz tenceresinde (çırpma kabı) toz şekerle birlikte karıştırılır. Daha sonra çikolata ve tereyağ karışımı ile karıştırılır, buğdayunu ilave edilerek çırpma teli ile tekrar karıştırılır.Sıvı ve akıcı bir kıvam elde edilir. Kalıplar önce tereyağ ile yağlanır sonra un ve kakao karışımına bulanır (ters çevirince üzeri beyaz olmasın diye kalıpları unlarken kakao ile karıştırıyorlar) Kek hamuru kalıplara dökülüp 20 dak. buzdolabında dinlendirilir. 200 C'lik fırında 8 dak. pişirilir.Dondurma, vanilya sos veya çikolata sos ile servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...
ELMALI PAY:
Malzemeler;
- Buğday Unu 400 gr.
- Pudra Şekeri 125 gr.
- Margarin 250 gr.
- Yumurta sarısı 1 adet
- Tuz 1 gr. (bir tutam desek de olur sanırım :-))
- Vanilya 1 gr. ( biz evlerde şekerli vanilin kullanıyoruz, onların kullandıkları sıvı ve yoğun vanilya esansı, kısacası siz marketlerde satılan vanilyadan bir paket kullanın)
- Kırmızı elma 4 adet
- İzmir Üzümü 40 gr. ( kuru üzüm, ama ben elmalı pay'da üzüm sevmiyorum, sevmiyorsanız siz de koymayın...)
- Ceviz 40 gr.
- Toz tarçın 2 gr
- Toz şeker 50 gr.
- Karanfil 1 adet
Tart Hamurunun Hazırlanması:
İlk 6 malzemeyi düz bir zeminde yoğurun. Hamurun özelliği sert olmasıdır. Onun için tart hamurları fazla yoğrulmaz. 1 saat buzdolabında dinlendirin.
Elmalı Pay içi:
Elmaların kabuğunu soyun. Küp şeklinde doğrayın. Bir tencerede elmaları, İzmir üzümünü toz şeker ile birlikte orta ateşte karamelize olana kadar kavurun ( şefler önce elmayı koydular elmalar suyunu verdikten sonra üzüm ve şekeri ilave ettiler). Geniş bir kaba alın, üzerine kırık cevizleri, toz tarçını ve ezilmiş karanfili ( karanfilin üzerine azıcık şeker serpip merdane ile ezin) ilave edin. Karıştırarak soğumaya bırakın.
Elmalı Pay Yapılışı:
Tart hamurunu iki eşit parçaya bölün. Düz bir zeminde merdane ile 4 mm. kalınlığında inceltin. Hamuru kalıba yerleştirin, soğumuş olan elmalı pay içini hamuru kaplayacak şekilde içine yayın ve diğer hamuru aynı incelikte merdane ile açın ve kalıbın üzerine kapatın. Çatal yardımı ile hamurun üst kısmında delikler açın. Önceden ısıtılmış 175 C'lik fırında 25 -30 dak. pişirin. Servisten önce isteğe göre üzerine pudra şekeri eleyebilirsiniz.
Afiyet olsun...
CEVİZ TATLISI:
Malzemeler:
- Ceviz 250 gr. (ince çekilmiş)
- Margarin 125 gr.
- Pudra şekeri 65 gr.
- Toz Fındık 75 gr.
- Buğday Unu 75 gr.
- Kabartma tozu 8 gr.
- İrmik 15 gr.
- Yumurta 3 adet
- Toz şeker 1 kg.
- Su 1 lt.
- Limon 1/2 adet
Yapılışı:
İlk 8 malzeme düz bir zeminde yoğrulur. Şanti torbası ile kuru kayısı büyüklüğünde fırın tepsisine sıkılır. Önceden ısıtılmış fırında 175 C'de 10-12 dak. pişirilir. Tencerede toz şeker, su ve limon karıştırılarak ocakta 20 dak. kadar kaynatılır ( limon yarım kesilmiş olarak suyun içne konuluyor, eğer suyu sıkılarak konursa hem aroması iyi geçmez hem de yerken boğazda keskin bir tat kalmasına neden olurmuş) Kaynayan şurubu ocaktan alın, biraz ılıyınca ceviz tatlılarının üzerine dökün. 20 dak. bekleyen ceviz tatlıları servise hazırdır.
Afiyet olsun...
Veeee benim favorim...
KREM BRULE:
Malzemeler: 5 kişilik
- Mandıra Kreması 500 gr. ( marketlerde satılan sıvı krema)
- Toz şeker 125 gr.
- Yumurta sarısı 5 adet
- Esmer şeker 50 gr.
- Vanilya 5 gr. ( 1 paet şekerli vanilin)
Yapılışı:
Mandıra kreması, toz şeker , yumurta sarısı ve vanilyayı derin bir kapta çırpma teli ile karıştırın. Kısık ateşte çırpma teli ile ılık oluncaya kadar karıştırın ( dikkat: kremayı kaynatmayın, şeker erisin yeter) Ocaktan alıp üzerinde oluşan köpük kabarcıklarını kevgir yardımıyla alın. Porselen kaselere ( ya da resimdeki gibi güveç kaplarına) doldurun, fırın tepsisine dizin ( tepsiyi kalıpların yarısına gelecek şekilde su ile doldurun) Önceden ısıtılmış 170 C'lik fırında 40 dak. pişirin. Pişirmiş olduğunuz Krem Bruleleri 6 saat serin ir yerde dinlendirin ( ben dinlenmeden yedim yine de güzeldi :-)) Servis etmeden önce esmer şekeri Krem Brulelerin üzerine serpiştirin ve pürmüz ile şeker eriyinceye kadar kızartın.
Afiyet olsun...
Sevgili Sibel o günkü etkinliğe maalesef katılamadım. Yapılanların tariflerini blogunda görünce çok mutlu oldum. Paylaşımın için çok teşekkürler. Umarım yakın zamanda yine böyle bir etkinlikte görüşme imkanımız olur. Sevgiler...
YanıtlaSil