Uzun zamandır pastalar alemine dalıp tarif yayınlamayı ihmal ettim, öyle ki bir sürü resim birikmiş ama bazılarını nasıl yaptığımı bile unutmuşum:-)) Mecburen yeniden yapıp yaparken de miktarları not etmem gerekecek...
Eveett sıradaki pastalar biraz bekleye dursun araya bir iki tarif sıkıştırayım diyorum, zira bu blogu açarkenki düşüncem kızıma tariflerimi arşiv olarak hazırlamaktı...Ama şekerhamuru ve onun sınır tanımaz dünyası öyle bir içine çekti ki bir daldım pasta dünyasına çıkarabilene aşkolsun...
Aslında uzuuun uzun yazmak istiyorum ama "anne o nasıl" "anne bu nedir" "anneee testim bittiiii..."diye habire yanıma gelen sıpalar yüzünden kafayı toparlayamıyorum ki... Ha bire yeni testler verip başımdan gönderiyorum, bu sefer de çözemedikleri sorularla geliyorlar...Ya biz küçükken hep annemlere tabii yaşadık...onlar gazinoya giderdi, biz birleştirilmiş sandalyelerde uyurduk...onlar haftasonu programı yapardı, biz dertop olur peşlerinden...Ödev varmış, sınav varmış, kimse bize göre program yapmazdı...Evden hiç misafir eksik olmazdı, "ödevin varsa geç odana yap, sınavın varsa geç çalış..." Buna rağmen övünmek gibi olmasın :-P gayet de başarılı bir öğrenciydim...Günler geçti...büyüdük...biz de anne baba olduk... Hahaayyt artık ben kendi programımı yapacağım derken... bekle yaparsın...şimdi de çocuklara tabii yaşıyoruz...Yok sınavları, yok ödevleri, bi de performans görevleri...Ya biz ne zaman kendi hayatımızı yaşayacağız, bilen varsa söylesin...Sınav haftası geldi ya, yazımı bile rahat yazamıyorum hale bak, OKS annelerine dönmüşüm...Kaptırıp araya bir iki türkçe veya fen sorusu karıştırmadan tarifimi vermeye geçsem iyi olacak...
Kış boyu rahatlıkla bulup pişirebileceğiniz, vitamin ve mineral deposu, özellikle içerdiği hatırı sayılır derecede C vitamini ve betakaroten ile lezzetinin yanı sıra hastalıklara karşı koruyucu olan balkabağından iki tarif.
İlk tarif çoğumuzun bildiği kabak tatlısı. Bir çok tatlının içinde az da olsa un veya glüten içeren malzemeler bulunduğundan çölyak rahatsızlığı olanlar için bu tatlı biçilmiş kaftan... Çölyak bir ince barsak alerjisidir. Bu alerji; buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahılların içinde bulunan glüten ismi verilen proteine karşı ince bağırsağın ömür boyu sürecek bir hassasiyet göstermesi olarak tanımlanır.Kabak tatlısını pişirirken bazı noktalara dikkat etmek lezzetini artıracaktır. Çoğunlukla göz kararı ölçülerle hazırlanan bu tatlı için iki farklı ölçü vereceğim;
1,5 kg balkabağı
250 gr. toz şeker
veya daha az pişirmek isteyenler için
800 gr. balkabağı
8 yemek kaşığı tozşeker.
Üzeri için tahin ve ceviz.
Balkabağının kabuğu soyularak en fazla 2 parmak kalınlığında dilimlenir ( artık bir çok markette hazır soyulmuş ve dilimlenmiş olarak da satılmakta). Çelik bir tencerenin dibine en kalın olanlardan 1 sıra kabak döşenir, üzerine kabakların üzerini tamamen örtecek şekilde şeker serpilir sonra bir kat daha kabak dizilir ve bu işlem kabaklar bitene kadar tekrarlanır. Tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte 1 saat kadar pişirilir. Arada suyu kontrol edilir (su ilave etmeden pişirilir, suyu azalırken hala pişmemişse biraz daha şeker ilave edilebilir) Kabaklar fazla su salmışsa son 10 dak. kapak açık olarak pişirilir. Pişen kabaklar soğuyana kadar tencerede bırakılır. Servisten önce üzerine tahin ve dövülmüş ceviz serpilir. Özellikle kavrulmuş tahin kabağın tadına çok yakışır ve eşsiz bir lezzet katar.
Alternatif tarifimiz ise pasta sevenler için; özellikle kabak tatlısı pişirirken fazla pişip kabakların dağılması durumunda bu tarife geçiş yapılabilir.
Bunun için önce kabakları kabak tatlısı yapacak şekilde pişiriyoruz. Daha sonra pişen kabakları bir çatal yardımıyla ezerek içine bir bardak süt ile çırparak hazırlanmış krem şanti, 1 paket ufalanmış pötibör bisküviyi ilave ediyoruz. Karışımı borcama yayarak buzdolabında bir saat kadar bekletiyoruz. Üzerini süsleyerek servis ediyoruz.
Afiyet olsun...
Tahinli olarak hiç yemedim denemeli bakalım nasılmış tadı ama eminim çok lezzetlidir.Ellerine sağlık cnm.Diğer konuya gelince aynı sorunları pek çoğumuz yaşıyoruz sanırım.Çocukların iyi eğitimli olmaları için öğretmenleri kadar bizlerde evde uğraşıyoruz. Dediğin gibi bizimkiler gazino hamam falan gezerlerken biz de peşlerinde gezerdik. Ders yap derlerdi sadece. Yoktu ki böyle testler, dersaneler, okula getirip götürler, okulun yolunu bilen var mıydı acaba? Neyse uzar gider ama olan bizim sosyalliğimize ve elimizin altından kayıp giden hayatımıza oluyor. Ne desek boş yarışa devam.Sevgiler....
YanıtlaSilSibel'cim
YanıtlaSilellerine sağlık canım her iki tarif de enfes olmuş.
Benim sıpalarda aynı seninkiler gibi ne zaman bilgisayar başına otursam ödevlerinde yapamadıkları akıllarına gelir.Biz de bir gün inşallah kendi kafamıza göre program yapabileceğiz.
Sevgiler
Sibelim blogşörüm canım..
YanıtlaSilVallahi ben sana dedim şeker hamurlu pasta işine gir artıkın diyerekten ammada cümle kurdum pehh.
Neyse bizler çocuklara endeksli yaşamaya mahkum bir nesiliz canım bilemem ne zaman kendimize yaşarız allah bilir bence.
Kabak çeşitleride harika olmuşlar ellerine sağlık.
Sevgilerimi yolluyorum by öptüm
Ellerine sağlık Sibelciğim.Tahinli hiç denemedim.Yarın deneyeceğim kısmetse.İyi pazarlar...
YanıtlaSilCanım harika ellerine sağlık sevgiler...
YanıtlaSilBorçlarimizdan, ceza ve günahlarimizdan kurtulmak için bu gece dua edelim.. Allah affeden ve bagislayandir, unutmayalim.. Eller semaya kalkip, yürekler bir atinca bu gece, gözler sevinç yaslariyla dolacak.. Kandiliniz mübarek, dualariniz kabul olsun!
Sibel'ciğim,
YanıtlaSilAynı dert bizde de var.
Şimdiden hayatımızı küçük beye göre endeksledik;sınavlar,ödevler...
Biraz gezip dolaşsam kendimi suçlu hissediyorum,bir vicdan azabı,bir sıkıntı...ama küçük beyin umurunda değil ,gezsin Tv izlesin...
Bir hesap yaptım iyimser bakışla lise bittiğinde kötümser bakışla da üniversite bittiğinde biz kendi hayatımızı yaşayabileceğiz gibi geliyor bana...
Kaç zamandır benim de canım bir kabak tatlısı istiyor ki...
Sevgiler
SEYTAN SENDEN COK UZAKTA, MELEKLER BASUCUNDA OLSUN, DUALARIN KABUL, KEDERLERiN SON BULSUN! KANDiLiN MUBAREK OLSUN
YanıtlaSilAYNI ZAMANDA DA 8 MART DUNYA KADINLAR GUNUN KUTLU OLSUN CANIM
www.yenitadlar.blogcu.com
Sibelcim, dünya kadınlar gününü kutluyorum canım.
YanıtlaSilKucak dolusu sevgilerimle..
Canım çok severim bende,ve çok güzel olmuş.Ellerine sağlık.Şimdi gidip yazını okuyayım:)))Öpüyorum..sevgiler...
YanıtlaSilçOK HAKLISIN BİZİM ZAMANIMIZDA HİÇ BİZE GÖRE PROGRAM YAPILMAZDI ŞİMDİDE BİZ KENDİMİZE GÖRE YAPAMIYORUZ ÇOCUK OLDUKTAN SONRA TAMAMEN ONLARA ODAKLI YAŞAMAYA BAŞLADIK :( NE DİYELİM SAĞLIK OLSUN :)
YanıtlaSiltAHİNLİ KABAK TATLISINI HEP DUYUYORUM AMA HİÇ DENEMEDİM MUTLAKA DENEYECEĞİM ELLERİNE SAĞLIK NEFİS GÖRÜNÜYOR,
SEVGİLERİMLE İYİ HAFTALAR...
Bakiler sevgiler adına nice dilekler vardır. Ölümü bile ayırır saymayan gönüller vardır. Mesafeler araya set çekmişse ne çıkar, dualarda birleşen gönüller vardır. Hayırlı kandiller..
YanıtlaSilCanım tahınlısını hıç yememıştım evde kabak varken deneyım canım.Dedıgın gıbı bız zamanında buyuklere tabıydık sımdıde cocuklara .Onların programlarına gore hareket edıyoruz vallahı.Bızım kendımıze tabıı oldugumuz zaman gelecek mı acaba.Kocaman opuyorum benım tatlı arkadasım.
YanıtlaSilellerine sağlık Sibelciğim.nefis bir görüntüsü var.afiyet olsun.sevgilerimle...
YanıtlaSilEllerine sağlık canım harika olmuş, ben bayılırım kabak tatlısına :)))
YanıtlaSilSevgiler,
Evren
Ben de pek severim tahinle, ellerine sağlık.
YanıtlaSilToplaşıyor muyuz? Sanırım artık komşu olduk.
Öpüyorum.
kabak tatlısını çok severim. üzerine pekmez dökerek yediğim oldu ama tahinlisini hiç denemedim. bir dahaki sefere de tahinlisini deniycem. ikinci alternatifin de çok güzel görünüyor. ellerine sağlık cnm. sevgiler....
YanıtlaSilKabak tatlısını tüm versiyonlarını severek yerim. İlahi bir nimet benim için:) Hele böyle bol fındıklı mımm:)
YanıtlaSilEllerinize sağlık..